Ricardo Brey transforms old into contemporary art

De Tijd
4 June 2022

In the 'Gap in the clouds' exhibition in the Hof van Busleyden Museum in Mechelen, Cuban artist Ricardo Brey shows how inventive he merges past and present into contemporary art.

It is almost already blue what you see in the basement of Museum Hof van Busleyden. On the wall, in the showcases. In different shapes and shades, but the valuable lapis lazuli stands out the most. 

Translated from Dutch.

...

Het is bijna al blauw wat je ziet in de kelderverdieping van Museum Hof van Busleyden. Aan de muur, in de vitrines. In verschillende soorten en tinten, maar het waardevolle lapis lazuli valt het meest op. Blauw is blue in het Engels. 'Maar in mijn werk hier heeft het niet de betekenis van droevig of melancholisch', zegt de Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey (67). 'Het is het blauw van de hemel, het blauw van de planeet', zegt hij.

 

De link naar de titel 'Gap in the clouds' is snel gemaakt. Voor de tentoonstelling, gecureerd door Koen Leemans, maakte Brey de voorbije twee jaar, opgesloten door de lockdowns in zijn atelier, nieuwe werken in diverse vormen en maten. Brey is schilder en verzamelaar van objecten groot en klein, aangetrokken door geschiedenis en wetenschap. In de cataloog schrijft hij poëzie.

 

Brey groeide op in Cuba. Wijlen Jan Hoet haalde hem in het begin van de jaren 90 naar België, waar hij nog steeds woont en werkt. 'Ik heb geen nostalgie naar Cuba, helemaal niet.'

...

Read full review at tijd.be

80 
of 1346